Laravel'de Eposta Gönderme İşlemleri ve Mail::Send() Fonksiyonun Kullanımı

Yazar:



Mail::send() fonksiyonunun kullanımına geçmeden önce Laravel'deki mail ayarlarınızın yapılmış olması gerekmektedir. Ben daha önceki yazımda Laravel'de Gmail uzantılı bir hesaptan nasıl mail gönderimi yapılacağını anlatmıştım.

Bakınız :   Laravel 5 İle Gmail'den Mail Gönderme Ayarlarının Yapımı

Farklı uzantılara sahip mail adreslerine sahipseniz ayarlarınızı Gmail için anlattığım ayarlarından yola çıkarak yapabilirsiniz.

laravel mail gönderimi, mail send


Mail::send() fonksiyonu çoğunlukla, Controller sınıflarında yer alan fonksiyonların içerisinde kullanılır. Örneğin şifremi unuttum uygulaması yapacaksınız. Bunun için 'sifremiUnuttum' adında, kendi yapmış olduğunuz bir fonksiyon aracılığıyla kullanıcının mail adresi bilgisini post metodu ile alırsınız. Daha sonrasında bu mail adresini Mail::send() fonksiyonuna ileterek, ilgili kişinin mail adresine şifresini göndermiş olursunuz.

Laravel'de hazır olarak gelen Mail::send() fonksiyonu şudur :


Mail::send() fonksiyonundan ve aldığı parametrelerden bahsedelim. İlk parametreye dikkat ettiyseniz, Mail::send() fonksiyonu içerisinde mail _sablonu adlı bir kısım var. Bu kısım, bir blade sayfasının adıdır ve bu blade sayfası html kodlarından oluşan basit bir mail şablonudur.

resource klasörü içindeki view adlı klasor içine bir adet  mail_sablonu.blade.php sayfası açıp aşağıdaki kodları içine yapıştırın.




İşlem tamam, artık sizinde bir mail şablonunuz var. Devam edelim.

Mail::send() fonksiyonunun ikinci parametresi dizi alan bir parametredir. Kullanıcıya mail içerisinde göndermek istediğimiz tüm bilgileri bu parametre aracılığıyla yolluyoruz. Mesela ben dizi içerisine sadece "içerik" adında tek bir eleman ekledim, siz ihtiyacınıza göre tek bir dizi olmak koşuluyla bu dizinin içerisine istediğiniz kadar eleman ekleyebiliriz. Bu dizide yer alan tüm elemanları, mail_sablonu.blade.php sayfasının istediğiniz bir yerinde görüntületebilirsiniz.

['icerik'=>"Hoşgeldiniz"]

Dizinin elemamının indisi "icerik" ve bu indis "Hoşgeldiniz" mesajını tutuyor. Bu fonksiyon tetiklendiği zaman, şablon kısmında {{icerik}} olarak belirttiğim kısımda "Hoşgeldiniz" yazacaktır ve kullanıcının mail içeriğinde kullanıcı "Hoşgeldiniz" mesajını görecektir.

Not : Çift parantez içerisinde değişken yazma özelliği için Laravel 'form & html' kütüphanesini projenize kurmanız gerek. Şayet onu kurmak uğrak istemezseniz icerik dizisini {{icerik}} şeklinde göstermek yerine direkt olarak php tagları arasında, echo kullanarak dizinin içriğini şablonun body kısmına yazdırabilirsiniz.

3. parametre "function($mesaj) use($eposta)" kısmı yer alıyor.  $mesaj değişkenini fonksiyonun içerisinde kullanacağımız bir nesne olarak düşünebilirsiniz. Bu $mesaj nesnesi to() ve subject() gibi Laravel'de daha önceden tanımlanmış olan fonksiyonları kullanmamızı sağlıyor. use() kısmı ise, $mesaj nesnesinin çağırdığı bu fonksiyonların içerisine göndereceğimiz parametrelerin neler olduğunun tanımlandığı yerdir.

to() fonksiyonu parametre olarak mail adresi alır. Mail göndermek istediğiniz e-posta adresini işte bu to() fonksiyonu içerisine yazıyorsunuz.

subject() ifadesi, mailiniz karşı tarafın e-posta kutusuna düştüğü zaman, mailinizin başlık kısmında yazacak olan ifadedir.

Sonuç olarak karşı tarafa giden mail şöyle olacak;
Mail konu başlığı : Blogkafem Hoşgeldin E-Postası
Mail içeriği : Hoşgeldiniz

Konuyla ilgili sormak istedikleriniz veya aklınıza takılan kısımlar varsa, aşağıdaki yorum kısmı aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim