Lydsto R1 Robot Süpürge Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları, Tavsiyeler, Sorunlar ve Çözümler

Yazar:



Robot süpürge marka ve modeli olarak Lydsto R1'i alsam mı almasam mı diyorsanız ve tam da bunun için bir araştırma içindeyseniz, internette bu robot süpürge ile ilgili çok da detaylı bir içerik bulamayabilirsin. Şahsen ben de doğru düzgün bir içerik bulamamıştım. İnternette zar zor kullanan birilerini bulup o şekilde sorularımı sormuştum. Roborock, Xiaomi ve iRobot gibi çokça bilindik markaların yanında pek de bilindik bir isme sahip olmaması da insanın aklını kurcalayan bir diğer sebep. Neyseki bu yazıda tüm kullanıcı deneyimlerini bulabileceksiniz. Benim böyle bir imkanım yoktu ama bir kullanıcı olarak en azından almayı düşününlere bir faydam olsun diye böyle bir içerik yazmaya karar verdim.

Ben neden bu markayı tercih ettim derseniz, en büyük tercih sebebim aslında çöp toplayıcısına sahip olması. Diğer marka ve modeller kıyasladığım zaman tam bir fiyat performans ürünü olduğuna karar verdim. Redmi diye benzer fiyat ve aynı özelliklere sahip bir robot daha vardı. Ayrıca çift süpürge bulundurması itibariyle daha cazip gibi görünse de o markaya bulaşmak istemedim. Çünkü internette o markayla ilgili plastik bir aksamının kronik olarak herkeste kırıldığı belirtilmişti üstelik de bu plastik aksamın kırılması da garanti kapsamına girmiyormuş. Lydsto R1'i diğer cazip kılan şey ise Xiaomi mağazalarında da doğrudan satılan bir ürünmüş diye duydum ama ben internetten satın almıştım.

Süpürgenin Genel Olarak Özellikleri Neler?

Özellikler kısmından kısaca bahsedecem. Çok teknik detaya girmek istemiyorum. Çünkü internette hemen hemen her siteden teknik detaylarını bulabilirsiniz. Ürün hem silme hem süpürme yapabiliyor. Bir defa haritalama yaptıktan sonra artık tüm evi tanıyor. Evde eşyaların yeri değişse bile yine aynı harita ile evi taramaya devam edebilirsiniz. Aldığım günden beri hiçbir zaman haritayı sıfırlamadım ve silmedim. Mutfağı komple değiştirdik ama yine aynı harita ile mutfağı bulup, temizliyor. Emiş gücü mobile uygulamasından ayarlanabiliyor. Yine aynı şekilde eğer yerleri silmek isterseniz ne kadar ıslaklıkla silmeniz gerektiğini ayarlayabilirsiniz. İsterseniz yalnızca süpürme, isterseniz yalnızca silme, isterseniz hem süpürme hem de silme yaptırabilirsiniz. İşini bitirince çöpünü otomatik boşaltıyor. Çöp torbası aylarca dolmuyor ama tabii kullanım sıklığınıza göre bu süre değişebilir. Bendeki makine neredeyse 6 ay oldu ama halen aynı çöp torbası duruyor. Ek olarak halıları da çekebiliyor ama size önerim halıları temizleyecekseniz mopunu çıkarın ve içinde su olmasın ki halılarınız ıslanmasın. Toplamda 3 adet haritalama yapabiliyor diye biliyorum ama emin değilim. Haritalama ile ilgili detaylara geçelim şimdi.

Kutu İçeriği

  • 30 tane tek kullanımlık mop bezi
  • 1 tane yıkanabilir mop bezi
  • 7 tane toz torbası
  • 1 tane temizleme fırçası

Haritalama Nedir ve Ne İşe Yarıyor? Çoklu Harita Nasıl Yapılır?

Haritalama ise şu işe yarıyor, eviniz 2 yada 3 katlıysa veya hem kendi evinizi hem de başka bir evi süpürmek isterseniz, bu çoklu haritalama özelliğinden faydalanabiliyorsunuz. İnternetten araştırdığım kadarıyla 3 diyen de vardı 5 diyen de vardı. Bana 2 harita yettiği için ekstradan kaç tane daha eklenebilir test etmedim. Yalnızca tek evde kullanacaksanız tek harita işinizi görüyor zaten.

Burada dikkat etmeniz gereken konu ise, hangi evin yada hangi katın temizliğini yapacaksanız robotu ve toz toplama istasyonunu o kata elinizle taşıyıp uygun bir yere yerleştirmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise manual olarak uygulamadan, temizliğini yapacağınız yerin haritasını seçmeniz gerekmektedir.

Örneğin 2 katlı bir eviniz var.  O zaman hem alt hem üst için ayrı harita çıkaracaksınız. Alt katı süpüreceğiniz zaman telefondan alt katın haritasını seçiyorsunuz. Siz harita seçimi yaptıktan sonra, seçili harita robota yükleniyor. Üst katı temizleyeceğiniz zaman ise robotu ve toz toplayıcısını üst kata çıkarıp, aynı şekilde telefondan üst katın haritasını elinizle manual seçmen lazım ki üstü katın krokisi robota yüklensin. Yani altı süpürürken robotu ve robotun istasyonunu alt kata indirmen lazım. Üstü süpüreceğiniz zaman da üste çıkarman lazım. Çünkü temizlik bitince robot istasyona gidip otomatik çöpünü boşaltıyor. Hangi kattaysan onun haritasını da temizlik öncesinde telefondan manual olarak robota yüklemeyi de unutmayın ki her defasında yeni harita çıkarmaya çalışmasın. Robot otomatik olarak haritalar arasında geçiş yapamıyor, o sebeple manual olarak halletmeniz gerekiyor bu tür işleri.

Alan Seçimi İle Temizlik

Alan seçimi, çıkartmış olduğunuz harita içerisindeki belli alanları seçerek robota temizleme komutu verebilirsiniz. Alan seçimi de şöyle oluyor. Mesela tüm evin haritası çıktıktan sonra, otomatik olarak odalar, telefonunuzdaki uygulamada farklı farklı renklerde gösteriliyor. Yani robot, farklı oda olduğunu otomatik olarak algılayabiliyor siz sadece cep telefonu uygulamasından odalara isim veriyorsunuz.  Oturma odası, salon vs. gibi. Bu sayede, ev temizliği yaparken oda seçebiliyorsunuz. Mesela oturma odasını ve çocuk odasını seçip başlatırsanız. Sadece seçtiğin odaları gidip temizliyor. Sizin seçtiğiniz sıralamaya göre odalara gidiyor. Önce mutfak, salon ve sonrasında oturma odasını seçtiyseniz, aynen bu sırayla gidiyor. Alan seçimi haricinde, yere bir şey dökülürse eğer sadece seçtiğin noktayı da gidip temizleyebiliyor. Oda, bölge veya alan seçimi yapmadan direkt robotu çalıştırırsanız eğer, kendisi otomatik olarak tüm evi temizliyor. 

Sesi Nasıl, Rahatsız Edici Mi?

Ses modunu ayarlayabiliyorsunuz. Sessiz mod, düşük, orta mod, güçlü mod gibi seçenekler var. En güçlü moda koysanız bile çok rahatsız edici bir sesi yok. Ben hep en yüksek modda çalıştırıyorum. Örneğin, toplantıdayken robot odaya girmişti. Robot güçlü modda çalışıyordu. İş arkadaşlarıma, benim sesim dışında bir gürültü yada makine sesi geliyor mu diye sorduğumda, yok gelmiyor demişlerdi. En güçlü modu bile rahatsız etmiyor beni  açıkçası. Rahatsız ederse zaten mod düşürme ile çözülüyor ses sorunu. Tabii böyle bir durumda muhtemelen çekiş gücünden feragat etmeniz gerekiyor.

Yükseklik Algılama Sensörü Sorunu ve Çözümü

Merdiven gibi yerlerin kenarına gelirse yükseklik algılama sensörü var robotta. Yükseklik gördüğü yerde düşmemesi için otomatik geri dönüyor. Her ne kadar sensör yüksekliği algılayıp, robot düşmüyor olsa da ben işi garantiye almak için sanal duvar ekliyorum. Sanal duvar ile robot, çizdiğin yerlerin ötesine gidemiyor. Kenarına gelip dönüyor. 

Ev İnternetine Bağlanma Sorunu ve Çözümü

Dikkat edilmesi gereken bir nokta, ev Wi-Fi'sine robotun sorunsuz bir şekilde bağlanabilmesi için evin WiFi'si yayma frekansı 2.4 GHz olması lazım. Eğer Wi-Fi'nin 5 GHz ise robotunuz internete bağlanamadığı için, telefondan yönetemiyorsunuz. Böyle bir durumda telefonunuz ile robotu bluetooth üzerinden haberleştirebilirsiniz fakat, ben Wi-Fi üzerinden robotu bağlamanızı tavsiye ederim. Çünkü Wi-Fi ile siz nerede olursanız olun robotunuzu yönetebiliyorsunuz. Bluetooth ile bağlantı yaparsanız, cihazınızı sadece evin içinden yönetebilirsiniz.

Eğer modeminiz 5 GHz sinyaline göre ayarlanmış ise, bu ayarı modemden değiştirebiliyorsunuz. Eğer ki modeminizde bunun ayarını yapabileceğiniz bir seçenek yoksa, robotu almadan önce modem arayüzüne girerek bu ayarı kontrol edin. Eğer cihazınızı 2.4 GHz moduna çekemiyorsanız robotu boşuna almayın. Eğer alacaksanız da bluetooth üzerinden kullanmanız gerekecektir.

Odayı Bulamama Sorunu ve Çözümü

Şuana kadar bir defa odayı bulamamazlık yaptı neden olduğunu anlamadım. Gittim odanın girişine kendim koydum tanıdı. Bir sonraki çalıştırmada tekrar sorun yaşamadım. Bu şekilde geçici sorunlar yaşarsanız eyvah robot bozuldu diye düşünmeyin. İnsan yapımı sonuçta. Böyle ufak tefek aksilikler göstermesi normaldir.

İnternette okuduğum kadarıyla bu sorun, robotun şarj istasyonunu direkt başka odanın bitişik duvarına koyduğunuzda oluyor gibisinden bir yazı okumuştum. Bu sebeple robotun güç istasyonu başka odanın bitişiğindeki bir duvarın dibinde olmamasına özen gösterin.

Toz Torbası Dolu Hatası ve Çözümü

Bu sorun aslında robotun en can sıkıcı özelliği. Eğer ki bu robotu alacaksanız evinizde bir tornavida takımı bulundurmanız gerekecek. Şöyle ki, özellikle halı gibi çok fazla tiftik bırakabilen yüzeylerde robotu çalıştırdıysanız eğer, güç istasyonunu toz geçiş girişi tıkanabiliyor. Eğer ki bu tıkanma toz toplayıcısının girişinde veya çıkışından görünebilecek bir noktada ise, bu tıkanıklığı elinizle temizleyebiliyorsunuz. Tıkanıklığa sebep olan toz ve pislik yumağını sakın içeri itmeyin. Tutun ve dışarı çekin. Sorun çözülecektir. 

Fakat, ne yazık ki girişleri bahsettiğim şekilde temizlediğiniz halde sorunun çözülmediği durumlar da olabiliyor. Böyle bir durumda kullanım kılavuzunda yazan ibare ise, toz toplayıcısının (şarj istasyonun) alt tarafında bulunan saydam kapağı tornavida ile söküp, orada biriken tozu, pisliği elinizle temizlemek olacaktır. İlk başta bunu okuduğumda durup düşündüm. Ben bunu sökersem acaba bu cihaz garanti dışı kalır mı diye. Aslında kalmaması lazım. Çünkü kullanım kılavuzunda böyle bir sorun karşısında doğrudan bu çözümü önermişler. Yine de içim rahat etmedi. Lydsto resmi sayfasına Instagram'dan mesaj attım. Onlar da aynı çözümü önerdiler. Özellikle tekrar sordum. Dedim ki, bu işlem, cihazı garanti kapsamından çıkar mı? Hayır, cihaz garanti kapsamı dışına çıkmaz dediler.

Yenide Haritalamaya Çalışma Sorunu ve Çözümü

Böyle bir durumda cihazı durdurun. Daha önce kayıtlı olan haritayı tekrar seçin. Cihazın şarj istasyonunu başka bir odaya koyup tekrar çalıştırmayı deneyin. Eğer cihazın mevcutta bulunduğu odada ufak tefek değişiklikler yaptıysanız, odayı tanımayabiliyor ve tekrar harita çıkarmaya çalışıyor. Bahsettiğim yöntemi bir kereye mahsus yapıp tüm odaları temizlettikten sonra, cihazı tekrardan eski konumuna koyabilirsiniz. Tekrardan aynı sorunla karşılaşmadığınızı göreceksiniz.

Şarj İstasyonunda Durmaması Sorunu ve Çözümü

Bu sorun çok çok çok kritik ve sizi bir anlık paniğe sokacak bir sorun olabilir. Bence önemli bir sorun ve neyseki çözümü var. Bir anlık panikle sakın robotum bozuldu diye de düşünmeyin. Buna sebep olan sorun ise cihaza ve toz toplama kabındaki metal şarj noktalarının ıslak olmasından kaynaklanıyor. Özellikle robota entegre olan toz haznesi, robot işini bitirdikten sonra sudan geçirmek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda sakın içinde toz bırakmayın ve haznenin sağ ile sol tarafındaki metal parçaları kuru tutun. Ayrıca sakın ama sakın toz hanesinde su varken robotu temizleyeceğim diye diklemeyin. Robotta herhangi bir temizlik işlemi yapacaksanız su haznesinde kesinlikle su bırakmayın. Aynı şekilde, temizlik sonrasında,  toz toplama haznesi eğer ıslaksa sakın robota takmayın. Bu durum robotunuzun şarj istasyonunda duramama sorununa hatta robotun içine su kaçarsa, robotun çalışmamasına bile sebep oluyor. Ben bu hatayı yaptım. Robot daha 2. haftadan bozuldu sandım. Şarj haznesini ayırıp bir kenara koyup kuramasını bekledim. Aynı şekilde robotu ise, güç düğmesi yukarı bakacak şekilde duvar dibine dikleyip, içinde su varsa akmasını ve kurumasını bekledim. Yaklaşık bir gün boyunca bu şekilde cihazı bıraktıktan sonra düzeldi. O an için belki şanslıydım ve robot tekrardan çalıştı fakat siz sakın ama sakın robotu ıslak tutmayın. Su konusuna dikkat edin ki robotunuz bozulmasın. Böyle bir durum yaşarsanız eğer, yaşadığınız problem garanti kapsamında da değerlendirilmeyecektir.

Elektrik Kesilince Evde Amaçsızca Gezmesi

Makinede anlamadığım tek olay. Elektrik kesilince evde amaçsız yere geziyor. Yani istasyondan çıkıp istasyonu arıyor. O yüzden şarj fulleyince fişi çekiyorum. Büyük ihtimalle istasyon, makine kendisini bulsun diye bir sinyal yayıyor. Konumunu robota gönderiyor. Elektrik gidince makine nasıl davranacağını bilemiyor. Ben öyle yorumladım. Belkide bir güncelleme ile çözülebilecek bir sorun fakat henüz robota bunu düzeltecek bir güncelleme gelmedi.

Diğer bir bakış açısı ise belkide bu bir sorun değil ve bilerek bu şekilde tasarlanmıştır. Çünkü makinenin toz toplama haznesinde şarj olmasını sağlayan metal kısımlar var. O kısımlar ıslakken, robot yine benzer tepkiyi veriyor. Yani istasyona deyip, geri kaçıyor sonra bir daha istasyonu arıyor. Yani kısacası robotu tasarlayanlar, robotun zarar görmesini engellemek için, robotun şarj bölgeleri ıslakken şarj olmasını engelleyen bir mekanizma geliştirmiş olabilirler. O sebeple istasyondan uzaklaşıyor olabilir. Dolayısıyla makine robot arası elektrik geçişi olmayınca, yani elektrikler gidince, sanki su değmiş de bir temassızlık varmış gibi algılıyor robot uzaklaşıyor ve o yüzden istasyondan otomatik uzaklaşıyor şeklinde yorumladım ben bu durumu. O sebeple çok da kafaya takmıyorum. Çünkü zaten şarja takılı bırakmıyorum. Robot şarjını fulleyince, şarjdan çekerek robotu kapatıyorum.

Sarf Malzemelerin Bakımı ve Robotun Temizliği

Bazı parçaların belli aralıklarla bakımının/temizliğinin yapılması gerekmektedir. Mesela robot fırçası, filtreler, sensörler vs. gibi. Bununla ilgili detaylar Lydsto uygulamasının Sarf Malzemelerin Bakımı başlığı altında yer almaktadır. Bu şu anlama geliyor. Cep telefonu uygulamasında belirtilen sürelerin sonunda genel bir robotun temizliğini yapmanız gerekiyor. Eğer ki siz her temizlik sonrası zaten robotunuzun bakımını yapıyorsanız, robotunuzun temiz olduğunu düşündüğünüz zamanlarda oradaki ayarları manuel olarak sıfıra çekebilirsiniz. Eğer sıfıra çekmezseniz, cep telefonu uygulamanız, sizin robotunuzu hiç temizlemediğinizi düşünerek belli bir sonra lütfen bakım yapın diye uyarılar çıkarmaya başlayacaktır. Bu korkulacak bir uyarı değildir. Eğer karşılaşırsanız, sebebinin ne olduğunu bilin diye belirtmek istedim.

Özellikle robotun gırgır benzeri bir fırçası var. Her temizlik sonrasında onu mutlaka temizlemeniz gerekmektedir. Çünkü bu fırçaya çok fazla saç dolanıyor. Fırçanın sağındaki ve solundaki ufak parçacıkları çıkarıp saçları temizledikten sonra, bu ufak parçaları tekrar fırçaya, sonra da fırçayı robota tekrardan yerleştirebilirsiniz.

Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Satın almadan önce modem ayarlarını mutlaka kontrol edin. Modeminiz 2.4 GHz Wi-Fi sinyalini yayabildiğinden emin olduktan sonra almanızı tavsiye ederim.

Temizlik Konusunda Uyguladığım Bazı Yöntemler

Bu başlık altında kişisel olarak yaptığım bazı şeylerden bahsetmek istiyorum. Bunlar tamamen kişiseldir ve olması gereken kullanım budur anlamı taşımamaktadır. Yani, üretici firma tarafından onaylanmayan bilgilerdir. Lütfen bundan sonra okuyacaklarınızı bu düşünce ile okuyun. Eğer aklınıza yatarsa uygulayın. Bunun sorumluluğu size aittir.

Tek Kullanımlık Mop Bezini Birden Çok Kez Kullanmak

Normal şartlarda kullanım kılavuzunda tek kullanımlık mop bezlerinin her kullanım sonrasında çöpe atılması gerektiği yazıyor. Ben ise bunları birden çok kez kullanarak da verim aldığımı gördüm. Bunun için hiç kullanmadığınız yada çöpe atılma zamanı gelmiş bir diş fırçanız varsa, temizlik sonrasında bu mop bezine biraz temizlik malzemesi dökerek fırça ile suyun altına tuttuğunuzda tertemiz olduğunu göreceksiniz. Böylece bir sonraki temizlikte de kullanılabiliyor.

Çamaşır Suyu veya Temizlik Malzemesi İle Temizlik Yapmak

Normal şartlarda su haznesine çamaşır suyu koymak kesinlikle tavsiye edilmiyor. Robot mop yaparken, robotun su haznesine saf su koymanız gerekmektedir. Kullanım kılavuzunda da böyle yazıyor. Eğer içiniz rahat etmiyorsa ve çamaşır suyu tarzı temizlik malzemeleri ile robotunuzun yerleri silmesini istiyorsanız çok pratik bir yöntem keşfettim. Bunun için ise robotun mop bezine temizlik maddesini dökün ve daha önceden de bahsettiğim, robotunuz için ayırdığınız diş fırçası ile köpürtün. Sonra mop bezini robota takın. Böylece yerleri temizlik malzemesi kullanarak da silmiş olursunuz. 

Mop Yaparken Daha Fazla Verim Almak

Tek bir mop bezi ile tüm odaları temizlemek bana çok mantıksız geldi. Bu sebeple bunun için şöyle bir yöntem geliştirdim. Robot her bir odayı bitirdiğinde, diş fırçası ve bir temizlik malzemesi yardımıyla mop bezini temizliyorum. Daha sonradan da mop bezini robota takıp, robotun çalışmasını devam ettiriyorum. Her bir oda bittiğinde, mop bezini temizleyip, bezdeki temizlik maddesini de yenilerseniz, robotun mop özelliğinden daha fazla faydalanabilirsiniz.

Aklınıza Takılan Başka Soru Var Mı?

Eğer aklınıza takılan başka sorular varsa, kullanırken zorluk yaşadığınız veya işin içinden çıkamadığınız anlar olursa, bu yazının hemen altında yer alan yorum formu aracılığıyla sorularınızı sorabilirsiniz. Konu ile ilgili sorduğunuz sorulara, kendi deneyimlerim ve bilgim dahilinde en kısa sürede cevaplayacağıma emin olabilirsiniz.

xiaomi, lydsto, lydsto r1, robot süpürge, lydsto r1 kullanıcı yorumları, lydsto r1 alacaklara tavsiyeler, lydsto robot süpürge nasıl, lydsto robot süpürge alınır mı

2 yorum:

  1. İlk defa bu kadar detaylı ve dürüst bir yorum okudum. Gerçekten işe yarayacak bilgiler var. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için çon teşekkür ederim. Elimden geldiğince kendi kullanım deneyimlerimi aktardım. Çünkü ben de alırken çok tereddüt edip araştırmıştım fakat detaylı bir içerik bulamamıştım. O yüzden konuyla ilgili verdiğim detayları faydalı bulmanıza çok sevindim.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim