iPhone Şarjı Kaç Saat veya Kaç Gün Gidiyor?

Yazar:



iPhone marka telefonlar ile ilgili belkide en çok yapılan dedikodulardan biri de şarjının çabuk tükendiği yönündedir. Sonuçta bir akıllı telefondan bahsediyoruz ve ideal bir akıllı telefon için şarjınız bir günü rahat çıkarabiliyorsa, sorun yok demektir. Şarj konusu ile ilgili olarak, özellikle iPhone marka telefonlar eleştirildiğinden dolayı, bu konuyu araştırmak istedim. Buna istinaden, iPhone'u çeşitli kullanımlar ile test ettim. Bu kullanımlar sonucunda gördüm ki aşırıya kaçılmadığı sürüce, bir iPhone şarjının 1 günden çok daha fazla dayandığını tespit ettim. Özellikle son iki başlıktaki incelemelerim ve attığım ekran görüntüleri ile bunu net olarak görebilirsiniz.

*Testler iPhone 4S ile yapıldı.

Çok Fazla Kullanımda iPhone Şarjı Ne Kadar Gider?

Tüm bildirimler açık, internetten hiç kopmuyorsanız, konum bilginiz açık, sosyal medya hayatınızın odağı olmuş, ekran parlaklığınız otomatik ve kanı kaynayan bir genç olduğunuzu varsayalım. Bu durumda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, telefonunuzu günde 2 kez bile şarj edebilirsiniz. Bunu net olarak bir günümü ayırıp test etmedim, uzun süreli bu şekilde kullanımlarıma göre bir genel olarak bir istatistik verecek olursam; 6 saatlik kullanım ve 12 saat bekleme sonunda şarjınız biter. Yani son tam şarjdan sonra telefonunuz sadece 12 saat dayanıyor diyebiliriz. Yani, sabah 8-9'da şarjdan çıkardığınız telefonunuzu akşam yine 8-9 gibi şarja takmanız gerekecektir. Sabahtan akşama kadar bir günü çıkardığını söyleyebiliriz. (*Bataryası ölmemiş bir iPhone 4S için) Buna ek olarak telefonunuzda çok fazla oyun oynamanız durumunda, wifi değil de daha çok hücresel veriyi gün boyu hiç kapatmadan kullandığınızda bu süre ortalama olarak 4-5 saat kullanım ve 10 saat beklemeye kadar bile düşebilir.

İdeal Kullanımda iPhone Şarjı Ne Kadar Gider?

Bu sefer de şöyle değerlendirelim... Yine telefonu çok kullanan bir genç olduğunuzu varsayalım. Belli aralıklarla sosyal medyada neler oluyor diye takip ediyorsunuz. İnternetten kopamıyorsunuz fakat; bunu yaparken de internetinizi sürekli olarak açık tutmuyorsunuz. İnternetinizi (wifi veya hücresel veri olabilir) ve sosyal medyayı sadece bakmak istediğiniz zaman açıyorsunuz. Sık olarak ve belli aralıklarla mutlaka telefonunuzda sosyal medyayı kontrol etmek için internetinizi açıyorsunuz fakat, asla internetiniz gün boyunca açık kalmıyor. (Dolayısıyla programlar arka planda sürekli kendilerini yenilemiyorlar.) Onun dışında tüm tasarruf önlemleri de alınmış. Mesela konum bilginiz kapalı ve geceleri telefonu uçak moduna alarak veya kapatarak uyuyorsunuz. Telefon ışığı da otomatikte değil, normal parlaklığın biraz altında kullanıyorsunuz diyelim. Bu tarz bir kullanımda telefonunuz ile bir günlük şarj kullanımını rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz. Bunu da net olarak bir günümü ayırıp test etmedim ama uzun süreli bu şekilde kullanımlarıma göre bir genel olarak bir istatistik verecek olursam; 5 saatlik kullanım ve 23 saat bekleme sonunda şarjınız biter. Buna bakarak, son tam şarjdan sonra telefonunuzun bataryası 23 saat dayanıyor diyebiliriz.

Az Kullanımda iPhone Şarjı Ne Kadar Gider?

İdeal'in biraz altında. Mesela hiçbir zaman hücresel veriyi kullanmıyorsunuz. Sadece internet olan ortamlarda Wi-Fi ile bağlanıyorsunuz. Bildirimleriniz kapalı, konum bilginiz kapalı, iPhone ayarlarındaki "Uygulamalar arka planda yenilensinler" seçeneği kapalı. İnternetinizi yine ihtiyaç duyduğunuzda açık tutuyorsunuz fakat; onun dışında kapattığınızı varsayalım. İdeal kullanımdan farklı olarak ise orada, tasarruf önlemlerini almış fakat aynı zamanda sosyal medyayı da sık takip eden birini ele almıştık. Bu arada ise sosyal medyayı daha az kullanan birinin iPhone kullandığını düşüneceğiz. Mesela bir çalışandır. Gün boyu ofisinde yada iş yerinde çalışıyordur. Sadece aradabir, fırsat bulduğunda yada boş bir anına denk geldiğinde, sosyal medyaya ihtiyaç duymasa bile "bakalım bugün sosyal medyada ne olmuş, kim ne paylaşmış, takip edeyim biraz" tarzında kullananlar için durum biraz daha iç açıcı. Bu tip kişileri kendini daha çok işine orta yaş guruptaki kişiler olarak değerlendirebiliriz.

Tüm bu yazdıklarımı uygularak, bunu gerçekten test ettim. Bu süre boyunca arada bir iMessage ile mesajlaştım Whatsapp ile mesajlaştım. Aradabir sosyal medyaya girdim. Geceleri uyumadan önce telefonu kapamadım ama kesinlikle uçak modunda bıraktım. Telefonu %100 şarjdan, %7 kalana kadar, bu başlık altında tasvir ettiğim kişilere göre telefonu kullandım. Sonuç olarak şöyle bir istatistik çıktı karşıma; 6 saat 10 dakikalık kullanım, 1 gün 12 saat bekleme süresi. Buradan da görüldüğü üzere, telefon bataryanız son tam şarjdan sonra 1 gün 12 saat dayanabiliyor.


Sadece Gerektiğinde Kullanıldığı Zaman iPhone Şarjı Ne Kadar Gider? 

Bu başlıkta ise az kullanım yapanlardan bile daha az kullananları ele alacağız. Az kullananlar kısmında tasvir ettiğim her şey burada da geçerli fakat ek olarak, bu kişiler gerekmedikçe SMS atmıyor, telefonla konuşmuyor, WhatsApp veya Messenger gibi sosyal medya uygulamalarını sadece işi düştüğünde kullanıyor. Mesela bir arkadaşına bir şeyler yazacağı zaman. Onun dışında pek kontrol etmeyen kişiler. Genellikle de 50 yaş üstü kullanıcı gurubundan bahsediyoruz diyebiliriz. Bunu da ciddi anlamda test ettim. Telefonu en son %95'e kadar şarj etmiştim ve %95 şarjdan %5 kalana kadar telefonu bu şekilde kullandım. (%4'te şarja taktım) Bu süre boyunca (2 gün boyunca) iMessage kullandım, Whatsapp'ı günde sadece 2 kez açıp kullandım, (2 gün içinde 4 kez) mesaj yollama işlemi de yaptım. Bunun haricinde bu süre boyunca 55 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptım. Instagram'ı, Gmail, Twitter, Messenger'ı, çok fazla zaman kaybetmeyecek şekilde, 2 gün boyunca, gün içerisinde birkaç kez kullandım. Bir iPhone için çok şaşırtıcı olan şu sonuçları elde ettim ve şöye bir sonuç ile karşılaştım : 5 saat 15 dakika kullanım, 2 gün bekleme süresi. Buradan da görmüş olduğunuz üzere, telefonunuzun bataryası son tam şarjdan sonra 2 gün dayanabiliyor.



Not : Testler iPhone 4S ile yapıldı. Daha üst modellerinde daha iyi performanslar elde edilebilir. Özellikle 5S ve sonrası için bataryaya daha fazla önem veren Apple, 4S'te sadece 1450 mAh batarya kullanarak, iPhone 4S telefonların şarjının neden bu kadar çabuk tükendiğini anlayabilirsiniz. Testin, henüz 1 yılı doldurmamış bir iPhone ile yapıldığını da belirtmem de fayda var. Zira, daha az veya daha uzun süredir kullanılmış iPhone telefonların bataryaları benzer performansları göstermeyebilir.

2 yorum:

  1. Cok basarili bir anlatim olmus ben 5s alicam ve gercekten icim açıldi bunlari okuyunca bilgi için sağolun

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim