Belçika'da Erasmus Stajı Yapmak İçin Schengen Vizesi Almak (2018)

Yazar:



"Belçika Erasmus Stajı Vizesi Almak" başlıklı yazıda, Belçika'da Erasmus stajı yapacak olan öğrencilerin hangi tür vizelere başvurmaları gerektiğinden ve hangi vize firmasıyla çalışmaları gerektiğinden bahsettim. Önceki yazıyı okumadıysanız, ilk önce onu daha sonra bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Bakınız : Belçika Erasmus Stajı Vizesi Almak

Belçika'da yapacağınız staj 90 günden daha az süreliyse, doğru yazıyı okuyorsunuz demektir. Şöyle ki 80 günlük bir staj için gidip de "Uzun Süreli Kalış İçin Öğrenci Vizesi" almanın hiçbir gereği yok. Çünkü "Uzun Süreli Kalış İçin Öğrenci Vizesi" almak için bayağı zorlu bir süreçten geçmeniz gerekiyor.

Önceki yazıda, Belçika vize işlemlerinizin tamamını VFS Global şirketi aracılığıyla yapmanız gerektiğinden bahsetmiştim. Dolayısıyla işe koyulmadan önce, VFS Global'in internet sitesindeki gerekli evraklar sayfasından, "TURİSTİK ZİYARET için gerekli belgeler listesi" adlı PDF belgesini önce bilgisayarınıza indirmenizi daha sonrasında da bir çıktısını elinizde bulundurmanızı tavsiye ederim. Turistik vize yazdığına bakmayın. Siz aslında Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksınız ve Schengen vizesi ile 90 günden az olan Erasmus Stajları için yeterli bir vizedir.

ÖNEMLİ UYARI : Vize işlemleri için evrak toplamaya başlamadan önce VFS Global'den vize randevusu almanızı öneririm. Çünkü vize randevuları çok kısa sürede doluyor. Örnek vermem gerekirse siz Temmuzda staja başlayacaksanız eğer, en geç Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren, haziran ayı için randevu almanız gerekiyor.


Detaylar İçin Bakınız : Belçika Vizesi İçin VFS Global'den Randevu Almak


Belçika'da kısa süreli kalış vizesi (turistik vize / schengen vizesi) ile Erasmus Stajı yapacaklar için gerekli belgeler ve açıklamaları şu şekildedir :

1 - Pasaport Fotokopisi

Mutlaka en az 2 adet pasaport fotokopisini hazır bulundurmanız gerekmektedir. Eğer daha önceden vize alınmışsa, vize işlenmiş sayfaların da fotokopisi alınmalı şayet alınmamışsa, yalnızca kişisel bilgilerinizin yer aldığı sayfanın 2 adet fotokoisinin alınması yeterli olacaktır.

Schengen Vizesi için önemli olan bir husus ise, planan ülkeye dönüş tarihi ile pasaportunuzun bitiş tarihi arasında en az 3 aylık bir süre olmalı. Örneğin, pasaportunuz 10 Ocak 2018 ile 10 Ocak 2019 tarihleri arasında geçerliyse, siz ise 01 Temmuz 2018 ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında yurtdışında kalacak şekilde bir vize başvurusunda bulunacaksanız, 31 Ağustos 2018 ile 10 Ocak 2019 tarihi arasındaki ay sayısını hesapladığınız zaman en az 3 ay veya daha uzun bir süreye sahip olmak gerekiyor. Bu süre hesaplandığı zaman 5 ay olduğu görülmekte. Dolayısıyla böyle bir pasaport ile Belçika Schengen Vizesi'ne rahatlıkla başvurabilirsiniz.

2 - Kimlik Fotokopiniz

Türk vatandaşı olarak Erasmus stajı yapacağınızı düşünerekten, kimliğinizin en az 2 adet fotokopisi gerekmektedir.

3 - Vize Başvuru Formu

Online vize başvurusunu şu link üzerinden yapabilirsiniz : https://visaonweb.diplomatie.be/Account/Login?ReturnUrl=%2Fen

İnternette araştırırsanız eğer, doldurulmuş bir çok örneğini bulabilirsiniz. Online başvuru formunu doldurup çıktısını aldığınız zaman, internet ortamında sıkça karşılaştığınız Schengen Vizesi başvuru formu şablonu, sizin doldurduğunuz şekilde çıkmış olacaktır. Örnek : Schengen Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

4 - İki Adet Biyometrik Fotoğraf

6 aydan eski olmayacak şekilde, 2 adet 35x45 ebatlarında, arka fonu beyaz olan biyometrik fotoğrafı başvuru evraklarınızın yanında hazır bulundurun.

5 - Geçerli bir Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi

Erasmus stajı yapacak öğrenciler, 30.000 (otuz bin) TL teminatlı sağlık ve kaza sigortası (genel adıysa seyehat sigortası) ve buna ek olarak 3750 TL tutarın mesuliyet sigortası yaptırmak zorundadır.

Bu yazıyı okuyarsanız çok şanslısınız çünkü kısa sürede ve uygun fiyata bu kaza, sağlık ve mesuliyet sigortalarını çıkarabileceğiniz bir sigorta şirketi önereceğim size. Ben bu sigorta işlemini Gulf Sigorta aracılığıyla yaptım. Tek yapmanız gereken, erasmus.travel@gulfsigorta.com.tr adresine mail atmanız yeterli olacaktır. Bunun için şöyle bir mail formatı gönderebilirsiniz kendilerine :
Erasmus Staj Sigortası yaptırmak istiyorum. 

Yani Sağlık, Kaza ve Mesuliyet sigortası yaptırıp, poliçe ile beraber hem okula hem de konsolosluğu sunmam gerek.

Kalacağım süre : 2 ay (1temmuz-31ağustos)
Gideceğim ülke : Belçika

Bunun bana maliyeti ne kadar olur?

Saygılarımla,

Mail içeriğini kendinize göre değiştirip kendilerine gönderdiğiniz takdirde, kısa sürede size dönüş yapıyorlar. Ödemeyi yapar yapmaz sigorta poliçenizi hazırlayıp size mail atıyorlar. Buna ek olarak evinize kargolanmasını da isteyin. Çünkü konsolosluk ıslak imzalı halini görmek istiyor. Ücretsiz olarak aynı gün içerisinde evinize kargoluyorlar. Adamlar gerçekten çok profesyonel çalışıyorlar.

2018 yılı için Erasmus Stajı Sigortası ücretlendirmeleri ise şöyledir :
60 güne kadar olan sigorta işlemleri için 30 euro
61-90 güne kadar olan sigorta işlemleri  40 euro
Yani staj yapacağınız süreye bağlı olarak, sigorta için ödeyeceğiniz ücret değişiklik gösterecektir.


6 - Aile Dökümü

Aile dökümünü mutlaka ama mutlaka Nüfus Müdürlüğü'nden almanız gerekiyor. Çünkü E-Devlet üzerinden alınan çıktılar kabul edilmiyor. Bunun için Nüfus Müdürlüğü'ne giderek, oradaki memura "Belçika Konsolosluğu için Aile Dökümü almam gerek" şeklinde belirttiğiniz takdirde kendisi zaten sizi yönlendirecektir. Hatta Aile Dökümü'nde Belçika Konsolosluğu'na çıkartıldığına dair bir ibare olacaktır. Bu belgeyi kaşeli, imzalı ve mühürlü olarak sadece 5-10 dakika sürecek bir işlemle kolaylıka alabiliyorsunuz.

7 - Başvuru Sahibinin Maddi Yeterlilik ispatı

Bu önemli bir madde ama aynı zamanda çok da stres yapmanıza sebep olabilecek bir madde.

Öncelikle diğer internet sitelerinde anlatılan şeyleri unutun. Çünkü diğer sitelerin yazarları kendi gidecekleri ülkere göre yada uzun dönemli kalış için anlatımlar yapmaktadırlar.

Maddi yeterlilik ıspatı için şunlar yeterli olacaktır : 

  • Kendi banka hesaplarınıza ait son 3 aylık hesap dökümü
  • Babanızın banka hesabının son 3 aylık hesap dökümü
  • Annenizin eğer bir geliri varsa, banka hesabının son 3 aylık hesap dökümü
  • Okulun size verdiği vize yazısı (okulun size sponspor olacağını belirtmek için)

Bu belgeleri bankadan kaşeli ve imzalı çıkartmanız gerekmektedir. Siz zaten bankadaki görevliye vize için olduğunu söylediğiniz takdirde o size gerektiği şekilde iletecektir.

Belçika Sechengen Vizesi için zorunlu olmayan şeyler :
  • Annex32 sponspor dilekçesi (sadece uzun süreli kalışlar için isteniyor)
  • Banka hesaplarınıza ait son 3 aylık hesap dökümlerine ait imza sürküsü


8 - Seyahat Programı

Şirketten aldığınız kabul mektubunu seyahat programı olarak sunabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, kabul mektubunuz ıslak imzalı olmalıdır. Yani şirket, kabul mektubunu PDF ile mail üzerinden değil, posta aracılığıyla Belçika'dan yollaması gerekiyor. Belçika'dan kendi evinize istettiğiniz bu kabul mektubu postasının elinize ulaşması 1 haftayı buluyor. Bu sebeple bunu vize randevu tarihinden bayağı bir süre önce göndermelerini isteyin.

9 - Uçuş Rezervasyonu

Uçuş rezervasyonu için para ödemenize gerek yok. Size önerin, Vize onayı geldikten sonra ise ödemeyi yapmanız. Vize randevunuzdan hemen 1 gün öncesinde Türk Hava Yolları veya Pegasus'un internet sitesi üzerinden hiçbir ücret ödemeden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz.

10 - Konaklama İspatı

En masraflı ve aynı zamanda en sıkıntılı süreç. Bu yazıyı okuyorsanız şanslısınız. Çünkü diğer internet siteleri size booking, hotels tarzı internet sitelerini önermiş olabilirler. Lakin ben önermiyorum. Çünkü o tarz sitelerden otel rezervasyonu yapılabiliyor sadece. Üstelik fiyatlar da çok uçuk. Benim size önerim https://housinganywhere.com/ sitesi olacaktır. Bu site üzerinden öğrenci yurtları, Erasmus öğrencileri için konaklama yerleri bulabilirsiniz. İşin güzel tarafı ise 300 EURO'ya bile kalacak yer bulabilme imkanınız var. Daha da güzel ise, ödediğiniz para güvence altında oluyor.

Sistemi size şöyle özetleyeyim. Siz site üzerinden bir ev kiralıyorsunuz. Kiraladığınız evin ilk aylık kirasını ödüyorsunuz. Bu para sitede duruyor. Siz Belçika'ya gidip kalacağınız yeri görüyorsunuz. Eğer beğenirseniz ödemeye onay veriyorsunuz. Şayet beğenmezseniz, site size paranızı geri ödüyor. Tabii bunun karşılığın site sizden bir hizmet bedeli de alıyor. Örnek vermem gerekirse Evin kirası 385 EURO ise, site sizden ekstradan 91 EURO alıyor. Size evden vazgeçtiğiniz zaman ise size 385 EURO olan ev kirası iade ediliyor fakat; 91 EURO olan hizmet bedeli geri ödenmiyor.

Diyelim ki  Housinganywhere.com adlı internet sitesi üzerinden ödemeyi yaptınız ve rezervasyon işleminiz tamamlandıktan sonra. Siteye şu mail adresi üzerinden; support@housinganywhere.com şöyle bir mail atın;

Hello, 
 
My payment has been completed. I am doing visa procedures. Consulate of Belgium want to see reservation paper. Can you help me about this?   I should show an evidence about my reservation to them.

Regards,

Kendileri size, ödeme yaparak rezervasyon işleminizi gerçekleştirdiğinize dair bir PDF dosyası gönderiyorlar. Size gönderilen bu PDF dosyanızın çıktısı alın. Bu sizin konaklama için rezervasyon yaptığınıza dair bir kanıt olacaktır.

Ben şahsen rezervasyon işlemimi bu şekilde hallettim. Siz çevrenizden daha farklı ve daha makul tavsiyeler alırsanız eğer, onları da uygulayabilirsiniz.

Ek Evraklar

Şuana kadar size gerekli olan evraklardan bahsettim. Bu evraklar haricinde, dosyanızın sonuna iliştireceğiniz ekstra evraklar da sunabilirsiniz. Bu ekstra belgeler de sizin vize alma işleminize olumlu etki edecektir.

Ek Olarak Benim Sunduğum Belgeler : 
  • Learning Agreement belgenizin çıktısı
  • Okulun Verdiği Vize Yazısı (Bunu 7. maddede de belirtmiştim)
  • İngilizce Öğrenci Belgesi
  • İngilizce Transkript

İngilizce Öğrenci Belgesi ve İngilizce Transkript'ten ikişer tane alın okuldan. Kaşeli imzalı olsun. Birer tane konsolosluğa verirsiniz. Birer tane de ne olur ne olmaz diye sizde dursun.

Benim bu konuyla ilgili anlatacaklarım bu kadardı arkadaşlar. Hepinize kolay gelsin. Aklınıza takılan kısımları, aşağıdaki yorum formu aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Bilgim dahilinde, elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışırım. Hepinize kolay gelsin.

12 yorum:

  1. Selam

    Ben onumuzdeki hafta için vize randevumu aldım ama vfs den vize türüyle alakalı düzgün bilgi alamadım. İki kez aradım ilkinde dediğiniz şekilde turistik denildi ki benim de stajım 89 gün dönüş günüyle birlikte 90 gün sürücek. İkinci aradığımda ise bana uzun süreli staj evraklarını hazırlamamı istediler. Onda da doktor raporu falan uğraştırıcı ve maddi yönden daha pahalı oluyor.

    Siz bana hangi türü önerirsiniz birde benim kalıcağım yer otel değil bir oda buldum ve rezervasyon gösterme durumumda yok sıkıntı olur mu vize başvurusunda bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan,

      89 günlük kalış için kısa süreli Schengen vizesi alabilirsin. Bu sana bir problem yaratmaz. Aynı şekilde, 89 günlük staj için Almanya'dan Schengen vizesi alan bir arkadaşım var.

      Rezervasyon konusunda ise oda rezervasyonu yapabilirsin. Hiçbir problem yaşamazsın. Ben de öyle yapmıştım. Yeter ki rezervasyon yaptığını gösteren bir belge olsun. Oda yada otel olması önemli değil.

      Sil
  2. Merhaba ben Belcikada bir şirketten kabul aldim.Yaklasik 20 gun surecek.Ama Erasmus staj degil.Ben kendim buldum burayi.2019 sömestr tatilinde yapacağım.Gerekli evraklar icin ekstra bir şey sunmam gerekli mi ? Bir de şirket bana kabul formunu mail uzerinden imzalayıp ve kaseleyip gönderdi.Bu sekilde renkli cikti alsam sorun olur mu ? Sadece okulun imzası Islak imza olacak kabul formunda.Yardim ederseniz çok sevinirim cidden suan ne yapacagimi hiç bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burak. İşini sağlama almak için, mail ile sana gönderilen kabul mektubunun, posta ile adresine gönderilmesini de talep et. Konsolosluğa gittiğin zaman orijinalini görmek isteyebilirler. Ben öyle yapmıştım çünkü.

      Sil
  3. Merhaba öncelikle çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.Erasmus staj hareketliliğinde minimum süre var mı kimi sayfalarda minimum 2 tam ay (60 gün) olmalı gibi şeyler yazarken bazı yerlerde bundan hiç bahsedilmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet minimum erasmus stajı süresi 2 ay (60 gün) olmalıdır.

      Sil
  4. Okulum ve anlaştığım okul 52 gün için anlaştılar hibemin de yatacağı söyleniyor vizede mi sorun çıkar bu zorunluluk bana nasıl etki eder

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin olayla vize işlemlerinde sorun yaşayabileceğin bir durum göremedim.

      Sil
    2. Merhaba. Yazınızı çok beğendim. Belçika vizesine başvururken referans olarak kullanıyorum. Ben de 60 günlük staj yapacağım. Birçok belgem hazır. Islak imzalı davet mektubunu bekliyorum. Bir sorum olacaktı. Vize merkezi vfsye işlem ücreti dışında ödeme yaptınız mı? Bazı sayfalarda okuduğumda bazıları verirken bazıları vermemiş. Bunun neye bağlı olduğunu biliyor musunuz? Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    3. Kişiye özel bir uygulama değil bu. Her sene için belirlenen ve herkesin ödediği ücretler bunlar. Anormal bir durum yok yani. İçiniz rahat olsun.

      Sil
  5. Merhaba. Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler yazınız benim için referans oldu. Sorum şu vize ücretiyle ilgili bir şey yazdığınızı göremedim. 150 tl hizmet harcının yanında 420 tl vize ücreti de ödediniz mi yoksa Erasmus belgenizi gösterdiğinizde bunu sizden almıyorlar mı? İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet vize işlemleri sırasında ücretler ödedim tabii ama bu ücretler yıldan yıla değiştiği için yazmayı uygun görmedim

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim